SPENNENDE BØKER FRA SJØFARTSFILM

Sjøfartsfilm har gleden av å tilby 2 spennende bøker. Jeg har med stor glede lest begge bøkene, og de er fantastisk interessante for de som er opptatt av Norske Sjøfolk’s historie. ”En krevende vakt” av Kaptein Sverre Sivertsen er utroliug velskrevet og noe av det beste jeg har lest av en sjømanns opplevelser under krigen. ”Ørkenen Sur” tar opp en for mange ukjent del av vår Sjøfartshistorie.

En Krevende Vakt

Av: Sverre Sivertsen
En krigsseilers nedtegnelser
Sverre Sivertsen (1906–1994) vokste opp i ei vestlandsbygd i en tid med stor fattigdom og lite framtidshåp. Så snart han var konfirmert, dro han til sjøs. Hardt og brutalt fikk han oppleve sjølivets realiteter. Dette skriver han om i bokens første del.
Høsten 1939 startet hans livs lengste reise. Krigen var allerede i gang ute i Europa, og det skulle gå nesten syv år før han så Norge igjen. I krigens to første år gikk han i konvoifart på Midtøsten, Sør-Afrika og India. I 1942 gikk han i konvoifart mellom USA og England. Og i 1943 var båten med i en konvoi til Murmansk, der den ble liggende nesten et år før den kunne vende tilbake til England. Utallige ganger ble konvoiene torpedert. Når faren var som størst sto kaptein Sivertsen på brua dag og natt. Han hørte drønnene fra dypvannsbomber, han så tyske fly komme styrtende mot skipet sitt mens bombene falt, han så skip i nærheten bli satt i brann og gå ned og mannskap som skrek i det brennende oljehavet. Men aldri ble han truffet selv.

Ørkenen Sur

Av: Thor Gotaas og Roger Kvarsvik
Den norske uteliggerkolonien i Brooklyn
Den økonomiske depresjonen fra høsten 1929 rammet også flere tusen norske sjømenn i USA. Mange fikk verken hyre eller arbeid. Utveien ble for noen å slå seg ned på en søppelfylling i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant. Snart utgjorde «Ørkenen Sur» en hel koloni; et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus.

“Boken får fram en ukjent side ved norsk emigrant- og sjømannshistorie og er illustrert med unike fotografier og tilstander som preget norsk innvandring til Amerika.” – Odd S. Lovoll, professor emeritus i historie ved St. Olaf College i Minnesota.

“Nær og levende beskrivelse av en slumby med mange nordmenn i depresjonens Brooklyn .. dette er historien om både enkeltskjebner og en helt spesiell sosial setting, en historie som måtte fortelles mellom alle de hyggelige amerikaminnene.” – Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

“Leseren blir kjent med et fargerikt persongalleri, med navn som Greven og Ratata. Forfatterne er nøye med å vise dem respekt, og det er som oftest med uteliggernes blikk vi møter utenforstående aktører, som hjelpere fra Sjømannskirken og andre institusjoner. …Boken er ført i et enkelt og lettfattelig språk, og er illustrert med fotografier fra leiren. Dette er blitt en verdifull liten historiebok, som dokumenterer en glemt tid da tusenvis av nordmenn levde i den ytterste nød i New York.” – Sten Inge Jørgensen, VG

“Et fantastisk tidsbilde fra mellomkrigstiden. Drivende godt fortalt.” – Ragnvald Hommen, f. 1922, pensjonert sjømann
“Så fengslende og interessant at jeg ikke klarte å legge det fra meg før jeg hadde lest alt.”
– Ingwald Wahl, f. 1919, tidligere krigsseiler og sjømann i New York i 1930-åra.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL NETBUTIKKEN VÅR!

Dette innlegget ble publisert i nyheter. Bokmerk permalenken.