Krigsseilernes familie

I boka ”Krigsseilerens familie” forteller Solveig Pedersen, sammen med barna, for første gang den usminkede historien om hvordan det var å leve nær innpå en krigsseiler.

Her deler de av sin rike livserfaring, om glede og håp, om lykkelige dager med fred og ro, om en ektemann og far som som stilte opp for familien med de ressursen han hadde. En som gjerne ville gi familien et godt liv, og barna en trygg oppvekst. Men det er også historien om en familie som fikk møte den virkelige verden med kverulantiske norske byråkrater, leger og vrange saksbehandlere innen sosialtjenestene.

Som kona til en krigsseiler var det Solveig som måtte stå i bresjen for å holde familien samlet. Hun var alt fra sjelesørger til sykepleier. Hun var bondekona som sørget for dyrene og avlingen på den lille husmannsplassen. Hun var sekretæren som måtte betale regninger, holde orden på alt fra viktige papirer og legetimer, samtidig som hun skulle sørge for at familiens barn kom på skolen til rett tid.

Solveig og hver av de fem Pedersen-barna har selvsagt sin egen historie, og sine egne minner. Men mye er likevel felles. Familiens historie er fortalt med deres egne ord, og den sprer seg som ringer i vannet. Det har vært viktig å la de forskjellige kapitlene gjenspeile tidsånden i den epoken de omhandler. Og jeg tror det er riktig når jeg sier: På mange sider må du nok ”lese litt mer” enn det som står.

Mine møter med Solveig på den gamle husmannsplassen i Flåret var nærmest som å motta noen store buketter ”gledesblomster”. Tar vi til oss det hun forteller i boka, vil vi lære mye om livets mange fasetter, og hva det hele munner ut i:

Måtte det gode, det vakre også blomstre gjennom frostnettene.

Innbundet, illustrert, 216 sider. Pris kr. 349 plus porto kr. 85.  Husk ved kjøp av to forskjellige produkter sender vi fraktfritt.Kan bestilles i vår nettbutikk: https://www.sjofartsfilm.no/products-page/boker/
eller send en mail til eml@eml.no – eller ganske enkelt ring eller send en sms til 9183 1938
Med maritim hilsen
Eilert Munch Lund

Dette innlegget ble publisert i nyheter. Bokmerk permalenken.